Interviu cu Belcha Rohner – Voluntari din Elvetia

Cum a luat naștere acest proiect:

De un an încoace le vizitez regulat pe Edith și Erzsébet și am aflat astfel de inițiativa Spitalului Cântecelor. La scurt timp am observat că melodiile cântate, teatrul și grădina vindecătoare le pot oferi pacienților ce li s-a luat din momentul în care au fost excluși din și de către societate: faptul de a fi apreciați ca individualități, faptul de a-și construi propria viață, de a-și aduce contribuția în lumea noastră… Deoarece trăiesc departe, în Elveția,și aș dori mult să sprijin abordarea acestui spital al cântărilor, s-a născut ideea să pictăm camerele pacienților și să le facem astfel un dar. Un dar care să le permită să trăiasca experiența unui lucru propriu: camera lor personală.

Un coleg de muncă din Elveția, Stive, mi-a susținut ideea cu mult entuziasm și a venit cu mine. Ajutorul lui și compania lui au fost un mare dar pentru mine!

Alegerea culorilor:

O caracteristică a oamenilor bolnavi psihic este viața între polarități. De ex. simbioză – autism, structuri maniaco-depresive, etc. Culoarea în sine are un element de transmitere a unui mesaj. Ea indică tranziția de la luminos la întunecat (alb – negru) sau de la cer la pământ prin imaginea curcubeului. Culorile apar acolo unde lumina se întâlnește cu întunericul,ele având astfel o legătură directă cu propria noastră interioritate, cu nucleul nostrusufletesc. Am dorit să întăresc și să sensibilizez această zonă de mijloc, compensatoare, aflată în om.

Vopselele sunt ecologice și aplicate mai degrabă în nuanțe pastelate. Tehnica similară norilor provine din pedagogia Waldorf, foarte răspândită la noi, și permite ochiului să respire. Culorile au o radianță și o emanație caldă, învăluitoare și care transmite senzația de siguranță.

Motive:

Ca și motive, colegul meu Stive și cu mine am ales cele patru anotimpuri. Ele arată omului de asemenea o balansare ritmică încolo și încoace, un echilibru. Și natura respiră, ca să spun așa, între expansiune și contractare, creând tot mereu viață nouă, care se alternează cu un nou repaos. Motivele lasă, în mare măsură, mult loc pentru imaginație, ele sunt redate în mișcare și nu sunt înțepenite în forme fixe.

Întâlniri:

Ne-au ajutat nepoata Roxanei, B., și C. Ambele s-au bucurat mult să picteze și au îmbogățit pereții cu motivele create de ele. Bucuria lor m-a emoționat mult. În special C., care este în spital din cauza depresiei,m-a suprins mult: în prima zi era foarte timidă și încordată, însă ochii ei strălucitori mi-au revelat că avea poftă să picteze și ea. După multe încurajări a fost dispusăsă picteze o stea pe cerul Crăciunului. Apoi s-a dus din nou în camera ei. A doua zi a venit din proprie inițiativă și a afirmat imediat că i-ar plăcea să picteze. A pictat mai multe stele, a decis singură unde să le amplaseze și cât de mari să fie. A pictat din proprie inițiativă și steagul canadian pe unul din piscurile înzăpezite ale peisajului de iarnă. Infirmiera ne-a spus că efectiv nu o mai recunoaște pe fata aceasta! A fost una din cele mai frumoase experiențe: să-i pot oferi acestui om un sentiment de autoeficiență, senzația că poate să creeze ceva singură, prin forțele proprii. Această atitudine fundamentală, pe care tocmai a descoperit-o,poate deveni chiar baza pentru structurarea propriei sale biografii. Bineînțeles că asemenea momente trebuie cultivate pe termen mai lung. Însă spitalul cântecelor face ca tocmai aceste lucruri să devină posibile!!!

Mulțumiri:

Mulțumesc din inimă lui Edith și lui Erzsébet,care m-au pus în contact și mi-au furnizat legătura cu spitalul. Îi mulțumesc și d-lui dr. Băcilă și întregii echipe pentru încrederea pe care mi-au arătat-o. Roxanei, care a organizat multe lucruri și a asigurat cazarea lui Stive și a mea. Infirmierelor care ne-au deschis ușa și ne-au aprovizionat cu cafele. Lui Filippo Genovese, maistru zugrav din Lugano, care ne-a donat vopselele,și asociației elvețiene „Ajutați România”pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare.

Planuri de viitor:

Stive și cu mine ne vom reîntoarce cu plăcere. Ar fi frumos dacă oamenii de la fața locului ar putea fi implicați mai mult și dacă ar avea loc și mai multe întâlniri de acest fel.

Cu salutări cordiale!

Belcha Rohner

 voluntari Elvetia  Voluntari din Elvetia  Voluntari din Elvetia  Voluntari din Elvetia

–traducere realizata de catre Mirela Naftanailă (Kulin)–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>